Szabadúszóként sikeresen

2019-09-19 · Workit.hu

A szabadúszóság, mint karrier lehetőség Amerikában és Nyugat-Európában már régóta elfogadott életforma. Magyarországon az utóbbi néhány évben kezdett kibontakozni, és az idén, a COVID19 járvány által kialakított élethelyzet egyre népszerűbbé tette. Nem véletlen, egyre több írás jelenik meg azzal kapcsolatban, miként is lehet hatékonyan kialakítani egy teljes állásnak megfelelő, önálló munkaviszonyt.

Valósítsd meg bátran saját ötleteidet

Sokan gondolják még úgy, szabadúszóként élni valamiféle kényszerhelyzet szülte félmegoldás. Szerencsére egyre több a pozitív példa hazánkban is, hiszen önállóan, vállalkozóként dolgozni rengeteg olyan kiváltsághoz vezet, mint a szabadság vagy saját üzleti döntések. Természetesen nem kockázatnélküli az önfoglalkoztatási viszony, hiszen mi magunk egy személyben leszünk cégvezető, pénzügyes, hr-s és marketinges. Csak hasznunkra válik, ha ezeken a területeken egy alapfokú ismeretet szerzünk, hogy a vállalkozás legelején gördülékenyen be tudjuk indítani a munkát és az ügyfélszerzést.

Milyen előnyökkel jár, ha szabadúszóként folytatjuk tovább karrierünket?

A szabadúszók életét többnyire a technika fejlődése hívta életre. Ha körbenézünk magunk körül, manapság nincs olyan munkafolyamat, ami közvetlenül vagy közvetetten ne kapcsolódna az informatikához és az online térhez. Számos olyan szakterület létezik, melyeket helytől függetlenül egy számítógép segítségével bárhonnan elvégezhetjük. A legelső szabadúszók úttörőként nagyon helyesen felismerték azt a kis rést, amelyen keresztül a szigorúan beszabályozott irodai világot sikeresen leváltották saját vállalkozásukra. A haladó szellemű munkáltatók rájöttek arra, hogy költséghatékonyabb projektalapon kiszervezni egy munkát, mint teljes állásban foglalkoztatni valakit.

Az előnyöket figyelembe véve szabadúszóként elérhetjük, hogy rugalmas időbeosztás mellett a világ bármelyik részéről dolgozhatunk. Egy laptop és egy erős internetkapcsolat segítségével a tér és az idő klasszikus formája felbomlik, így kötöttségek nélkül valósíthatjuk meg karriertervünket.

Szabadúszóként kilépünk a régimódi alárendelt főnök-beosztott viszonyból, és egyenrangú félként folytatunk tárgyalást az új megbízóval. Üzleti sikereket köthetünk a kedvenc kávézóinkban, egy Zoom-os megbeszélésen vagy e-mailben részletesen kifejtve a feltételeket. Ma már egész online iparágak épülnek arra, hogy országhatárokon és kontinenseken átívelő partneri kapcsolatok szülessenek anélkül, hogy bármelyik fél kimozdulna a jól megszokott környezetéből.

Mi történik a motivációval? Amikor elkezdünk vállalkozóként tevékenykedni, csak saját magunkra leszünk utalva. Minden felelősség a mi vállunkat fogja nyomni, vagyis mind a sikereink, mind a kudarcaink mögött egyedül fogunk állni. Ezért minden porcikánkkal arra kell koncentrálnunk, hogy a projektek alatt a lehető legjobb formánkat hozzuk. Bizonyára lesznek nehezebb és kevésbé kreatív időszakok a munkáink során, viszont a célok és kihívások folyamatos szem előtt tartásával erősíthetjük a motiváció állandó fenntartását. Amennyiben precízek vagyunk, pontosan betartjuk a megbeszélt feltételeket, biztosak lehetünk benne, jó ajánlásokat fogunk kapni a megbízó partnertől. Ezek a sikerélmények segítenek abban, hogy lépésről lépésre felépítsük azt a tevékenységet, amiért belevágtunk a szabadúszóságba.

Szabadúszóként sikeresen
Szabadúszóként sikeresen

Miért is jó szabadúszóként élni?

A szabadság szele egyaránt megérinti a környezetet, az időbeosztást és a választás lehetőségét. Reggelente úgy felkelni-, hogy nem kell kapkodva a frissen vasalt ingedbe belebújni, és a papír poharas kávéval egyensúlyozva átverekedni magadat a városon, csak mert a reggeli értekezletet lekésni ciki -, megfizethetetlen.

Hivatalos ügyeket intézni hétköznap? Lehetetlen küldetésnek tűnt, mert az iroda vasfoga nem engedett el? Biztos mindannyian sajnáltuk már a féltve őrzött szabadságot feláldozni egy 1 órás dolog miatt. Nos igen, szabadúszóként ezért már nem kell aggódnunk. Saját terveink alapján úgy osztjuk be a munkával töltött időt, ahogy szeretnénk. Senki nem fog ránk szólni, ha túl korán befejezzük, vagy később fogunk hozzá a teendőknek.

Egy főnöktől nem mindig kapunk olyan feladatot, ami a kedvünkre való, mert az alkalmazotti lét rengeteg kompromisszumról és megalkuvásról szól. Szabadúszóként van választási lehetőségünk, önállóan dönthetünk arról, milyen projektekben veszünk részt. Nincs szükség arra, hogy olyan feladatokat támogassunk, melyek ellentétesek elveinkkel. Ha állatvédők vagyunk, akkor nem fogunk bálnavadászoknak írni, és ha egészségmániások vagyunk, biztos, nem készítünk logót egy cigarettagyártónak. A példák tárháza végtelen, a lényeg egy, van választásunk abban, melyik ügy mögé állunk be.

A szabadválasztás létrehoz egy olyan állapotot, ahol a mindennapi munkával járó stressz csökkenthető. A szorongás minimalizálásával képesek leszünk a kreatív energiáinkat mozgósítani, ez pedig biztosítja az állandó motiváció fenntartását. Izgalommal várjuk a következő kihívást jelentő projektet, mert minden megbízással más probléma kört fogunk körül járni.

Mivel nincs két egyforma feladat, így sűrűn szükségünk lesz arra, hogy új képességeket szerezzünk, vagy a meglévőket fejlesszük. Fontos, szabadúszóként nem engedhetjük meg magunknak a lemaradást, mind technikailag, mind szakmailag figyelnünk kell az újdonságokat. Mivel a népszerű területeken rengeteg versenytárssal kell megmérettetni, érdemes mindig lépéselőnyben maradni. Aki képes az állandó megújulásra, annak nem fog gondot okozni az alkalmazkodás, történjen bármilyen világméretű változás. Szabadúszóként ezzel a hozzáállással maradhatunk a legtovább talpon, és élvezhetjük ki a szabadság minden vele járó előnyét.

5 dolog, ami sikeres szabadúszóvá tesz

  • Mindig legyen pénzügyi tartalékod, állj több lábon!
  • Légy bátor!
  • Építs értékes kapcsolati tőkét!
  • Légy proaktív, mindig!
  • Fejleszd magad folyamatosan, ne sajnáld a pénzt és az időt!
Blog