Otthoni bedolgozás eredményesen

2020-07-18 · Workit.hu

A hatékony otthoni bedolgozás alapja a megfelelő munkakörnyezet és szokások kialakítása. Minél több munkát tudsz elvégezni, annál több új lehetőséget sodor eléd az élet. Ám ennek a szerencsés végkifejletnek az akadálya sokszor mi magunk vagyunk, illetve az a tény, hogy nem használjuk ki megfelelően értékeinket.

5 tipp a hatékony távoli munkavégzéshez

Nem régen azt olvastam: „A munkahelyen egyáltalán nem lehet dolgozni.” Folyamatosan megbeszélésekre jársz, állandóan apró és kevésbé fontos dolgokkal keresnek fel a kollégák, minden alkalommal kimozdítanak a munkatempódból, délután úgy érzed a munkát csak abbahagyni lehet, de befejezni nem.

Ismerős a helyzet? És mi történik akkor, ha lehetőséget kapsz az otthoni bedolgozásra? Kézenfekvő lenne azt válaszolni, hogy könnyebb helyzetben vagy, mert Te határozod meg mikor, mennyit, hogy dolgozol. De vajon valóban hatékonyabb tudsz maradni home office-ban?

2020 tagadhatatlanul az otthoni bedolgozás éve lett, hiszen a COVID járvány miatt rengeteg cég alkalmazottja végzi a mai napig online munkáját. A kialakult helyzet csak megerősítette azt a tényt, hogy a mai technikáknak köszönhetően nem vagyunk már rászorulva a zárt, irodai falakra. Számos olyan munkafolyamat van, amelyet home office-ban, a világ bármelyik részéről el tudunk végezni. Ahhoz, hogy otthoni környezetben is kellően produktívak maradjunk, sok tervezést és tudatosságot igényel.

Olvasd el tanácsainkat, hogy az otthonodban is 100 %-on teljesítsd a rád váró feladatokat!

Otthoni bedolgozás eredményesen, 5 tipp a hatékony távoli munkavégzéshez
Otthoni bedolgozás eredményesen, 5 tipp a hatékony távoli munkavégzéshez

1. Jó alapok

Az otthoni bedolgozással akkor fogsz tökéletes eredményt elérni, ha megfelelő alapokra építed fel a hétköznapjaidat. Tervezd- és fogalmazd meg jól a munkával kapcsolatos céljaidat. Észben kell tartanod, miért dolgozol és milyen eszközökkel tudod elérni a kitűzött terveket.

Érdemes egy nyugodt órádban a lehető legrészletesebben leírnod az akciótervedet. Fontos meghatározni a munkák sorrendjét, valamint azt, mennyi idő alatt, melyik időtávban fogod elvégezni.

Amikor meg van az aprólékos munkaterved, mindig válaszd ki azokat a feladatokat, amelyek a leginkább segítik a karriered előre lendülését. Mivel a nap elején sokkal több energiád van, így jóval kreatívabban tudsz hozzáfogni a nagyobb projektekhez.

A kitűzött munkaidő alatt végig dolgozz, ne hagyd magad megkísérteni az otthoni tevékenységektől, a baráti üzenetektől, vagy az unatkozó szomszédtól. Légy szigorú magaddal, mert ezzel a hozzáállással folyamatosan erősíted az önfegyelmet, amely elengedhetetlen a hatékony otthoni bedolgozáshoz.

2. Időrablók

Ez az alcím nem valami misztikus látogatóra vonatkozik, hanem azokra a mindennapos dolgokra, amelyek otthoni és irodai környezetben is egyaránt lefoglalják a hasznos idődet.

A legnagyobb ilyen tényező a folyamatosan érkező telefonhívások, e-mailek, üzenetek. Amikor meglátod a jelzést, valami érkezett számodra, ösztönös késztetést érzel arra, hogy azonnal reagálj. Ne tedd! Légy itt is következetes és szigorú! Tekints a kedvenc elektronikai kütyüidre úgy, mint egy munkaeszközre. Határozd meg előre magad és mások számára is mikor vagy elérhető. Olvass pl. e-maileket minden nap 11 és 15 órakor, a válaszadásokat pedig maximum egy órán belül rendezd le.

A következő idő- és hatékonyság romboló dolog: a halogatás. Nem is gondolnád, mennyire rontja a munkád- és életed minőségét. Figyeld meg, amikor nem engeded szabadjára, és képes vagy megállítani ezt a rossz szokást, az életed egész más irányba lendül. Itt már hatalmas jelentősége van annak, hogy mennyire sikerült részletes tervet felállítanod az otthoni bedolgozás menetébe. Tartsd magad ehhez, ha elkalandoznál, csak nyisd ki a jegyzetfüzetedet, és emlékeztesd magad a munkára. Érdemes a nap elején minden eszközt, anyagot magad köré gyűjteni, így még kisebb az esély arra, hogy elkalandozol. Ha Te is hajlamos vagy a halogatásra, akkor legegyszerűbb egy kisebb részfeladatot elvégezned a munkából. A befejezett feladat sikerélménye további lendületet ad a naphoz.

3. Egyszerre csak egyet

A multitasking, mint módszer régóta divatos a munkavilágában. Sok vezető szinte kötelező jelleggel elvárja alkalmazottjaitól, hogy egyszerre több fronton is megállják a helyüket. Vajon tényleg hatékony? Egyre több kutatás és könyv születik a témáról, miszerint hatékonyabb a munkavégzés, ha egyszerre csak egy dologra koncentrálsz. Saját tapasztalatunk is azt mutatja, hogy több munkát rövidebb idő alatt elvégzünk, ha nem hagyjuk elménket állandóan más munkafeladatba is beleállni. Érdemes a napi feladatok tervezésekor ezt a módszert is átgondolni, akár csak próba jelleggel beiktatni a rutinodba. Az eredmény meglepő lesz, megígérjük.

4. Támogató rutinok

Inspirációra mindenkinek szüksége van, még az otthoni bedolgozás alatt is. Ahhoz, hogy jól induljon a napod, mindenképpen szánj időt a reggeli feltöltődésre. Kelj fel elég korán, hogy a betervezett napi munkát el tudd végezni. Készíts egy kávét vagy teát, és hagyj egy kis időt magadnak. Olvass, mozogj, zuhanyozz – végezz valami olyan tevékenységet, amitől energikusan ülsz le az asztalodhoz. Öltözz fel, ne maradj pizsamában, mert az csak arra fog emlékeztetni milyen jó volt a meleg, puha ágyban. Legyen egy külön kis munkafészked. Nevezz ki a lakásodban egy olyan pontot, ahova kényelmesen berendezhetsz egy mini irodát. Itt senki nem fog zavarni, és senki nem fog rád szólni, mennyire hangosan hallgatod a zenét, vagy épp milyen hangosan mormolod a legújabb terveidet magad elé.

5. Esti jutalom

Végre bezártad az otthoni irodádat, lecsuktad a laptopod, és sikerült kihúzni a teendőlistádból minden fontos projektet. Ez egy sikeres nap volt, érdemes egy kis pozitív megerősítéssel zárnod. Ajándékozz magadnak apróbb jutalmat. Mire vágysz? Egy kocka finom, belga étcsokira, vagy a friss ananász ízére, néhány csendben töltött percre kedvenc könyveddel? Ne sajnáld magadtól ezt a kis időt, hiszen az otthoni bedolgozás is energiaigényes, és hatalmas önuralomról árulkodik a munkanap sikeres zárása.

Fogadd meg tanácsainkat, és nézd meg milyen eredményekre vagy képes az otthoni munkafronton is!

Blog