Kreatív gondolkodás fejlesztése 10 lépésben

2021-01-10 · Workit.hu

Manapság a kreativitás lassan nem kiváltság lesz, hanem követelmény, hiszen az újabb és újabb információk tengerében csak alkotó elmével tudod szétválogatni a hasznos és haszontalan dolgokat. Elavult sztereotípia, hogy nagyot alkotni csak a Picassok és Einsteinnek tudnak. Tény, hogy a legtöbben nem a Nobel díjra fognak hajtani munkájuk során, azonban remek inspirációs forma megnézni, pontosan milyen tulajdonságok különböztették meg a világ legnagyobb alkotóit és gondolkodóit a hétköznapi embertől.

Tedd próbára a sikeres emberek leghatékonyabb módszereit

A kreativitás valamilyen formában és mennyiségben mindenkiben benne él. Az, hogy egyesek mekkora hangsúlyt fektetnek ennek kibontakoztatására, mindig az egyén nyitottságától és motivációjától függ. Bár külső szemmel nézve sokszor úgy tűnik, a legzseniálisabb ötletek kívülről jönnek, szinte a semmiből, azt érdemes leszögezni, mint a világon minden, a kreatív elme is fejleszthető.

A kreatív emberekhez kapcsolódó legnagyobb sztereotípia az, hogy bonyolult személyiségek, mindig szembe mennek a jól megszokott gondolkodási formákkal, egy csettintéssel rombolják szét a rutinszerűséget. A modern pszichológiai kutatások szerint nem lehet élesen meghatározni tipikus kreatív személyiségeket, hiszen az alkotó elme rengeteg egyéb kölcsönhatásból jön létre, mint például társadalmi és viselkedési szokások.

Amennyiben Te is szeretnéd még jobban csiszolni kreativitásodat, vagy csak egyszerűen apróbb alkotói válságtól szenvedsz, és jól jönne néhány motiváló tipp, akkor ez a válogatás neked szól. Mindig érdemes egy picit változtatni, vagy új elemeket bevonni a kreativitás edzésére.

Kreatív gondolkodás fejlesztése 10 lépésben
Kreatív gondolkodás fejlesztése 10 lépésben

Tippek, melyek hatékonyabbá teszik az alkotás folyamatát.

1. Álmodozz

Ez az a tulajdonság, amitől annyira óvtak a felnőttek gyermekkorodba. Biztos rengetegszer hallottad szüleidtől és tanáraidtól, hogy a plafon bámulása közben születő gondolatoktól nem lesz tisztességes megélhetésed. Nos jó hírünk van, tévedtek.

A legjobb ötletek látszólag mindig a semmiből jelennek meg. Pont egy olyan állapotból tűnnek fel, ahol agyunk szó szerint máshol jár. Ebben a folyamatban képes vagy letisztítani a zavaró gondolatoktól az igazán életképes ötleteidet.

2. Figyelem

A kreatív emberek kiváló megfigyelők. Igyekszenek minden kis apró részletet, mozdulatot, mondatfoszlányt elméjükbe zárni. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindannyian fotografikus memóriával rendelkeznek.

Kiváló gyakorlat, ha ezeket a megfigyeléseket, emlékeket lejegyzed egy füzetbe. Sose tudhatod, mikor jön jól egy-két leírt mozzanat az új megbízásod során.

„Tudod mi a jó a buszozásban (...), a végtelen út. Van idő gondolkodni, és megfigyelni az embereket a hétköznapi életükben.”

3. Egyéni időbeosztás

Van, aki a kora reggeli órákban aktívabb, van, aki késő este. Egy biztos, nincsenek megszabott időpontok. Érdemes mindenkinek arra a napszakra időzítenie a munkát, amikor saját megítélése szerint hatékonyan tud dolgozni.

Már maga az a tény, hogy önmagadnak választasz ki alkotó időt, és nem mások határozzák meg ezt, ad egy olyan szabadságot, ahol a kreatív energiák szabadon mászkálhatnak.

4. Hatásos egyedüllét

A kreativitás egyik meghatározó eleme, amikor képes vagy kizárni a külvilágot és csak is magadra és tevékenységedre figyelsz. Az egyedüllét a kulcsa a kreatív folyamatoknak, mert ekkor képes vagy időt hagyni arra, hogy a gondolataidat elvonatkoztasd minden mástól.

„Az egyedüllét nagyon hasznos tud lenni (...). Nem árt, ha eltöltesz magaddal egy kis időt. Sok mindenre tanít.”

5. Új élmények

Az igazán kreatív emberek szomjaznak az újdonságokra, az új élményekre. Ez a fajta nyitottság segít megérteni a világban zajló eseményeket, segít összekapcsolni az ok-okozati összefüggéseket. Így a külvilág és az alkotó ember egyéni nézőpontja harmóniába kerül, és ez a megismerés csak felfokozza a kreatív teljesítményt.

6. Ne add fel

Ez a pont tulajdonképpen az egyénben rejlő rugalmasságról szól. Arról, hogy egy kreatív folyamatban számos hibázási lehetőség adódik, amit újra és újra elölről kell felépíteni. Addig kell gyúrni és újból elindulni a dolgokkal, míg olyanná nem tudod formálni, amilyennek tényleg elképzelted.

7. Kockázat

A kreatív munka minden esetben kockázattal jár. A semmiből hozol létre működő dolgokat, amit csak kellő bátorsággal és elszántsággal lehet felépíteni.

„A kockázat vállalás és a kreativitás között mély és tartalmas a kapcsolat.”

8. Önkifejezés

Minden munka, hétköznapi feladat tulajdonképpen egy alkotás, aminek megoldásában a kreatív emberek állandóan önmagukat keresik. Olyan eredményeket tesznek le az asztalra, ahol a szükséglet szorosan összekapcsolódik a vágyakkal és egyéni igényekkel.

„Az önkifejezés az emberi természet uralkodó szükséglete.”

9. Részletek

A kreatív emberek egyéni látásmódja teszi lehetővé azt, hogy a különböző dolgok közti láthatatlan összefüggéseket is felfedezzék. Képesek olyan dolgokat egymás mellé állítani, amelyeket a hétköznapokban észre sem vennénk.

Ahhoz, hogy ezt a szemléletmódot a tökélyre fejleszd, rengeteg tapasztalatra lesz szükséged. Nem elég, hogy a fejedben rengeteg információt tárolsz, át- és meg is kell élned azokat, csak így hozhatod felszínre egyéni látásmódodat.

10. Tudatosság

Az igazi alkotó elme kulcs értéke a tiszta és fókuszált elme. Ezen állapotot rengeteg technikával el lehet érni, mégis az egyik legnépszerűbb gyakorlat, valamely meditáció elsajátítása.

Ne ijedj meg, nem kell guruvá válnod az eredmények miatt. Elég egy-két kisebb módszert, szellemiséget elsajátítani. Néhány apróbb változtatással is rengeteget fejlődhetsz. A különböző meditációs technikák segítenek abban, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban rá tudj hangolódni az igazán fontos és értékes gondolatokra.

Blog