Koronavírus: otthoni munkavégzés

2020-04-02 · Workit.hu

A digitális technológia már régen készen áll az otthoni munkavégzésre, de mi a helyzet a cégekkel? Eddig a home office többnyire a hiányszakmákban dolgozó szakemberek elcsábításában játszott szerepet, most azonban a koronavírus miatt már a mindennapok része.

Mit jelentett eddig a home office?

Durván fogalmazva lehetne azt mondani, hogy minden számítógép előtt végzett munkát lehetséges bármilyen számítógép előtt elvégezni. Azonban ez nem feltétlen van így. Például egy grafikus munkakörnyezete, technikai háttere nem feltétlen adott otthon, pl. szoftverlicencek stb.

Az viszont biztos, hogy azon emberek száma és munkaköre - akik tudnának otthonról dolgozni - nem csekély. Ez azonban mégsem volt annyira jellemző hazánkban. Az utóbbi időben ugyan kezdett már mutatkozni az erre való hajlandóság a cégek részéről is, de ezek többségükben abban merültek ki, hogy a hiányszakmákban dolgozó szakembereknek (pl. fejlesztőknek) adtak lehetőséget otthoni munkavégzésre heti egy, vagy havi pár napban. Ezzel is igyekezve a munkavállalók felé előnyösnek mutatni a céget. Úgy is mondhatnánk, hogy a home office lett az új babzsák az irodákban, amiért megéri olyan menő helyen dolgozni, ahol az ilyen irányú munkavégzést is engedélyezik.

A konzekvencia tehát annyi, hogy technikailag már régóta lehetne dolgozni a kényelmesebb módon. De a technika itt is előttünk jár. Vagyis a munkahelyek nem fejlődnek olyan ütemben: a járatlan út helyett inkább a biztosabb dolgok felé húznak a cégek. Így sajnos sok cég döcögősebben halad előre, ami egyrészről érthető, másfelől butaság. Hiszen így rengeteg lehetőségből kimarad, ami végső soron a cég növekedését és továbbfejlődését is gátolhatja. Ennek okai kutatások szerint a munkáltatói bizalmatlanság, és a vélt vagy valós kommunikációs nehézségek.

Megváltozott vállalati kultúrák
Megváltozott vállalati kultúrák

Aztán jött a koronavírus járvány

A cégek egy részének vállalati kultúrájában már eddig is látszódott az irány. Már elkezdték kihasználni azt, amit a digitális technológia adhat nekik. Azonban a koronavírus járvány ezt a nagyon lassan fejlődő folyamatot szó szerint egyik napról a másikra indukálta azonnali cselekvésre. Mivel a járvány megfékezésének legjobb módja, ha otthon maradunk, saját otthonunk izolációjában.

Nyilván azok a cégek tudtak jól és azonnal reagálni a megváltozott helyzetre, ahol eddig is léteztek már a home office technikai feltételei. Hiszen egy korábban már létrehozott munkakörnyezetet kellett kibővíteni, vagy egész egyszerűen csak át kellett állni rá.

Otthoni munkavégzésre átállt cégek
Otthoni munkavégzésre átállt cégek

Hogyan változhat emiatt a vállalati kultúra a jövőben?

A koronavírus járvány - ha lehet ilyet mondani - hozhat "pozitív" dolgokat is az életünkbe a jövőt tekintve. Már rengeteg cikket olvashattunk a témában, hogy az emberek tanultak mértékletességet, rájöttek, hogy milyen pazarlásban élnek. A felgyorsult világunk most hirtelen lelassult, és kapott egy kis időt elgondolkodni. Persze a változás nem csak magánéleti, hanem a vállalati kultúrára is hatással lehet.

A mostani kényszerhelyzetben felhasznált megoldások után a későbbiekben is beláthatják a cégek, hogy az otthoni munkavégzés nem ördögtől való. A munkák így is el tudnak készülni, egy egy-két órás utazás utáni megbeszélés (aztán persze még egyszer ennyi idő vissza az irodába) megoldható pár kattintással, így amellett hogy a költségvetéssel is jót tesznek, ami még fontosabb, rengeteg időt is takaríthatnak meg így. Ahogy azt a korábbi home office előnyeit taglaló bejegyzésünkben olvasni lehetett, az otthoni munkavégzésnek bőven van pozitívuma, és ezt a mostani helyzetben érződik igazán, még ha korábban el is zárkóztak tőle.

Blog