Home office, ezért dolgozz otthon!

2019-10-27 · Workit.hu

Időtakarékos, költséghatékony, stresszmentes, vonzó, családbarát, környezetkímélő – csak pár jelző a home office, azaz az otthoni munkavégzésről, a napjainkra roppant népszerűvé váló, sok cégnél már sikerrel alkalmazott munka(t)rendről.

A szakképzett munkaerőért mindig küzdenie kellett a munkaadóknak (többnyire bérrel, egyéb juttatásokkal próbálkoztak), azonban a munkaerőhiány miatt most még „kreatívabbnak” kell lenniük. Egy friss felmérés szerint például az otthoni munkavégzés már-már elvárás a munkavállalói oldalról. De gondoltad volna, hogy ebből a cégek is profitálhatnak?

Honnan az igény?

Manapság az internet nemcsak a munkában, hanem a magánéletben is aktívan jelen van, különösen igaz ez a most munkába álló generációra. Így nem is csoda, ha ebben a közegben felnőve teljesen más kép alakul ki bennük a munka világáról, mint egy idősebb generációt képviselőben, akiknél lényegesen több szabadságot és rugalmasságot igényelnek. A home office természetesen csak bizonyos munkakörökre vonatkozhat, főként az irodában végezhetőekre. Nagyon sarkallatosan fogalmazva kijelenthetjük, hogy minden számítógépen végezhető munka helyfüggetlen, de akkor miért nem így „működünk”?

Ezért jó otthon dolgozni!
Ezért jó otthon dolgozni!

Miért jó az otthoni munka?

A munkavállalók oldaláról talán felesleges is kifejtenünk, hogy miért jó a home office. Azért nézzünk mégis pár példát, ugyanis rengeteg előnye van annak, ha otthonról tudunk dolgozni a saját kanapénkról, vagy jobb esetben a berendezett otthoni irodánkból.

Sokféle home office létezik: vannak munkáltatók, akik a 8 órás törzsidőt ugyanúgy betartatják, mintha a munkaválalló bent ülne az irodában; ilyenkor kell telefonálni, üzenetekre - viszonylag rövid időn belül - reagálni. De van már ennél korlátlanabb otthoni munkavégzés is, amikor egy szabadúszóhoz hasonlóan határidőre kell dolgozni. Ez utóbbi eset azonban a ritkább, noha a munkavállalók szerint ez a legjobb formája a munkának, hiszen ilyenkor ők szabják meg saját időkeretüket. Akkor dolgoznak amikor a leginkább produktívnak érzik magukat, nem kötelezően reggel 8 órakor, álmosan, egy órás tömegközlekedés után. Az „egyedi napirendnél” az embernek több ideje jut saját magára is, például reggeli sportra, megfelelő étkezésre, és talán hihetetlen, de ezek a látszólagos apróságok még tovább növelik a hatékonyságot. Nem beszélve a jelenlegi munkaerőpiacon az éppen emiatt diszkriminált helyzetben lévő kismamákról vagy gyerekes apukákról, akiknek élethelyzetük miatt a magánélet felé billen a mérleg nyelve a munkával szemben.

Mi magyarok általában akkor kérünk home office-t ha csomagot vagy szerelőt várunk, vagy ha betegség miatt dolgoznánk a kényelmesebbik módon. Erre hazánkban szerencsére már egyre több munkavállaló bólint rá. Logikus: a kevesebb pénz a munkavállalónak nem kedvez, a munkavállaló teljes kiesése pedig a munkaadónak nem. Hazánkban azonban a legnépszerűbb home office forma a cégek részéről a heti egy-kettő nap, az is jellemzően a pénteki napra időzítve.

Jó fej kollégák otthon is!
Jó fej kollégák otthon is!

Ez egyébként szintén egy külföldről felvett szokás, ám nyugaton már ennél is tovább léptek. Napjainkban sok cég vezet be a heti 40 óránál kevesebb munkaidőt, cserébe kipihent és kiegyensúlyozott munkáavállalót kap, ami a hatékonyság növekedésben is szépen mérhető.

További pozítívuma az otthoni munkavégzésnek az, hogy nagyobb koncentrációt igénylő, vagy alkotóbb, kreatívabb jellegű munkáknál az otthoni, csendesebb környezetben konstruktívabban tudunk haladni, mint például napjaink másik népszerű munkakörnyezete esetében, az „open office” azaz nyitott irodákban. Itt a légkör nem kedvez a gondolkodásnak, noha a csapatszellemnek igen. Kérdéseinkre adott válaszokból kiderült, a munkáltatók legfőképpen emiatt nem engedik az otthoni munkavégzést, ugyanis szerintük így kevésbé lesz egy jól összeszokott, teamben gondolkodni tudó csapatuk. Hiszen ahol kevesebb a zavaró tényező, ott kevesebb lesz a kommunikáció is. Viszont tény az is, hogy otthonunkban is lehetnek zavaró tényezők, amik elveszik a figyelmünket. Ezekről pontosan nincs adatunk, azonban az irodairól annál inkább. Kutatások szerint közel két óra is kieshet (de egy biztosan), egy átlag munkavállaló napjából többek között a beszélgetések, elhúzódó közös ebédek miatt. Ám a home office sem való mindenkinek, véleményünk szerint ez személyenként eltérő lehet. Egyes szabadúszók sem véletlenül járnak coworking irodákba...

Munka kényelmesen, otthonról!
Munka kényelmesen, otthonról!

Akkor hogyan érdemes?

Látjuk már, hogy miért is jó az otthoni munka egy munkaválallónak, és miért jó egy munkáltatónak, sőt már láttuk a negatív oldalt is. Milyen irányba érdemes tehát nyitni? Vajon az egyensúlyt a magánélet és a munka között fent lehet tartani úgy, hogy megfeleljen mindkét félnek? A válaszunk: mindenképpen! Hiszen a technológia ma már lehetővé teszi akár több munkavállaló irányítását, munkafolyamatainak követését és online koordinálását. Egy jól kialakult rendszerben ugyanolyan tempóban haladhat a munka mint korábban, csak ezúttal hálás, elégedett és stresszmentes munkavállalókkal.

Blog