Anyagi függetlenség 5 lépésben

2020-08-08 · Workit.hu

Az anyagi függetlenséget általában olyan eszközök megszerzésével azonosítják, amelyekből rendszeres bevételt lehet szerezni. Lehet ez havi, negyedéves, éves plusz jövedelem, a lényeg, hogy egy megbízható kereseti forrásként segítséget nyújtsanak az anyagi önállóság megteremtésében.

Érd el céljaidat a pénzügyi szabadság segítségével

A jólét, ahogy sokszor emlegetjük, nem csak a pénzbeli értékek megszerzését jelenti, hanem egy olyan életformát, ami pozitív hatással van egészségünkre és boldogságunkra is. Ha megtanuljuk tudatosan kezelni pénzügyeink széles spektrumát, életminőségünk egy újabb lépcsőfokra emelkedik. Azonban óvakodnunk kell az anyagi függetlenség túlzásba vitt felhasználásától, mert azzal sokszor ellentétes hatást váltunk ki, akár nagy károkat okozva ezzel magunknak és környezetünknek.

Jó tanácsainkkal szeretnénk segítséget nyújtani abban, miként légy Te is pénzügyileg önálló!

Anyagi függetlenség 5 lépésben
Anyagi függetlenség 5 lépésben

1. Gondolkodj gazdagon

Az anyagi függetlenség legfontosabb alappillére gondolkodásmódunk megváltoztatása a pénzszerzésről. Az anyagi javakhoz való hozzáállásunk átértékelésével utat nyitunk egy olyan életnek, ahol sikeresen lerázhatjuk magunkról a hétköznapi élet béklyóit, magunk alakíthatjuk munkánkat, terveinket, időnket.

T. Kiyosaki Gazdag papa, szegény papa című világhírű könyvében a következőképpen fogalmaz:

„Azért nem jut sok értelmes, tanult ember nagy vagyonhoz, mert az iskolában azt tanulta, hogy a hibák rosszak. Az életben az nyer, aki a legtöbb hibát véti, és tanul belőle – úgy, hogy nem hazudik, nem csal, nem tagadja le, nem okol másokat.”

Gondolkodjunk el szavain! A hibákat nemcsak elkövetni, de megoldani is lehet. A kreatív elme legfőbb tulajdonsága nem a tévedések feletti ítélkezés, hanem a gyors és hatékony kijavítása. Ezzel a hozzáállással könnyebben vághatunk bele új dolgokba, új célokba, mert az anyagi függetlenség kis lépéssel indul és hosszú, kitartó úton vezet a beteljesülésig.

2. Fektess be saját magadba

A másik tévhit, amit le kell tisztáznunk, saját magunkkal foglalkozni és saját magunkat fejleszteni nem egyenlő az önzőséggel. Sikert elérni úgy, hogy mindig mások érdekeit tartjuk szem előtt nagyon nehéz. Ezért fontos időt és pénzt szánni a tanulásra, mert az így megszerzett készségek maradandók, és folyamatosan építkezhetünk belőle az önállóság létráján.

A megszerzett elméleti és gyakorlati tudás mellett szintén megfizethetetlen befektetés egy széles körű, jól hasznosítható kapcsolati tőke kialakítása. Érdemes minél több szakmai fórumba becsatlakozni, legyen szó konferenciáról, facebook csoportról vagy egyéb közösségi hálóról. Kifizetődő minél több ismeretséget gyűjteni és minél többet kérdezni a tapasztaltabb emberektől, hiszen rengeteget tanulhatunk hibáikból és sikereikből egyaránt.

3. Tudatos pénzkezelés

Anyagilag függetlennek lenni szorosan összefügg a tudatos pénzkezeléssel. Ahhoz, hogy minél többet profitáljunk, szükséges egy bizonyos pénzügyi fedezet, amit szigorú tervezéssel könnyebben teremthetünk meg.

Minél többet takarítunk meg, annál többet fektethetünk be – tartja a mondás. Ehhez azonban elő kell vennünk azt a bizonyos kockás füzetet, és meg kell határozzuk mekkora összegre van szükségünk, és milyen úton fogjuk azt elérni. Nagyon szemléletes eszköz az un. cash flow készítés, ahol a bevételi és kiadási oldal, illetve a rendelkezésre álló források összevetésével határozzuk meg anyagi terveinket. Ha nem vagy az a rajzolós típus, akkor pedig irány a telefonod áruháza, ahol számos ingyenes pénzügyi tervező applikációból válogathatsz.

4. Saját vállalkozás

Biztos Te is rengeteg befektetési- és megtakarítási ötlettel találkoztál már, de a legkifizetődőbb konstrukció nem más, mint egy saját vállalkozás. Azonban ferdítené a valóságot, ha azonnal kijelentenék, hogy ez a legkönnyebb útja az anyagi függetlenség megvalósulásának. Nehéz és kemény munka vezet el a sikeres vállalkozás beindításához, de a megtett út és a beteljesült tervek örömét semmi nem kárpótolja.

Van egy jó ötleted, amivel sok mindenkinek segítséget tudsz nyújtani? Akkor ezt tedd nyilvánossá, érd el, hogy minél többen ismerjenek meg téged és a szolgáltatásodat is. A módszerek tárháza végtelen, számos márkaépítő könyv és írás érhető el a piacon és az online fórumokon is. Érdemes ezeket megismerned, mert ahogy korábban írtuk, tapasztalt, sikeres emberektől tanulni a lehető legjobb befektetés egy kezdő vállalkozó számára.

Amikor belevágunk egy saját projektbe, jellemzően azon kapjuk magunkat, a megvalósítással kelünk és azzal fekszünk. Ne félj ettől, a szabadidőd értelmes kihasználása csak a céljaid beérését gyorsítja. Természetesen nincs szükség arra, hogy minden korábbi tevékenységedet feladd, főleg nem a vállalkozásod legelején. Vágj bele jelenlegi munkád mellett, mérd fel, mennyi bevételt tudsz kitermelni és döntsd el az alapján, mikor válsz teljes munkaidős vállalkozóvá.

5. Felejtsd el a halogatást

Hinni abban, hogy mindig mindenre van még rengeteg időnk, nem a legjobb hozzáállás az élethez. A nap mindenkinek 24 órából áll, sajnos senki nincs olyan kivételezett helyzetben, hogy megismételje vagy többet kapjon belőle. Ezért fontos megterveznünk előre napjainkat, heteinket vagy akár éveinket is. Bár az élet sok váratlan eseményt tartogat mindenki számára, de egy megfelelő és az eltervezett időben megvalósított cél, kevésbé okoz nem várt meglepetést.

A halogatás mellőzése egész életminőségünket változtatja meg. A mindig egy picit tovább gördített teendők listájáról kihúzott dolgok fokozatosan szabadítanak meg minket attól a stressztől, amivel az el nem végzett feladataink mérgezik meg a hétköznapjainkat. Az így felszabadított energiáinkat pedig olyan dolgokra fordíthatjuk, mint az önfejlesztés, tervezés, saját vállalkozás, és végül az anyagi függetlenség.

Mint ahogy Te is látod, a pénzügyi önállóság elérése nem feltétlen könnyű, viszont, ha minden nap teszel egy keveset érte, akkor nagyon hamar észre fogod venni a változást az életedben. A függetlenség megteremtésével szabadon, kötöttségektől mentesen valósíthatod meg céljaid, vállalkozási ötleteidet. Használj ki minden lehetőséget, mert minden új élménnyel, tudással és információval egyre több tapasztalatot tudsz felhasználni ahhoz, hogy lélekben és anyagiakban is gazdagabb légy.

Blog