5 tanács leendő szabadúszóknak

2020-08-21 · Workit.hu

A szabadúszók és digitális nomádok bibliájaként is gyakran emlegetett könyv, Timothy Ferris: 4 órás munkahét című műve alapjaiban változtatta meg a klasszikus munkavégzés addig betöltött pozícióját. Az író rengeteg tanácsot ad arra nézve, hogyan érjük el, hogy a saját csónakunkban tudjunk evezni. Praktikáit mindenkinek magára kell szabnia, - mint ahogy az élet bármely területén-, itt is egyéni életutak vannak. Könnyebb és nehezebb szakaszok, ahol nekünk kell megtalálni az irányt, de van néhány támpont, amit érdemes szem előtt tartani.

A szabályokat Te írod

Mielőtt teljesen függetlenítenénk magunkat az alkalmazotti lét köteléke alól, nem árt számvetést tartanunk, legalább pénzügyileg. Tekintsünk erre az új életformára befektetésként, de mint ahogy a nagyok, ne tegyünk fel mindent egy lapra. Legyen megtakarításunk, egy olyan félretett pénzmag, amit szorult helyzet esetén is elő tudunk venni. Nem fog minden rögtön az ölünkbe hullani, ezért nem árt felkészülnünk rá, mert lesznek spórolósabb és költségesebb hónapjaink.

5 tanács leendő szabadúszóknak
5 tanács leendő szabadúszóknak

1. Megtakarítás – a pénz és az idő dimenziója

Időt csak olyan dolgokra szánunk, amelyek valamilyen oknál fogva fontosak számunkra. Amire nincs időnk, az vélhetőleg kevésbé tölt be jelentős szerepet hétköznapjainkban.

A pénz tekintetében a szabadúszó lét bizonyos nézőpontból jóval költséghatékonyabb, mint egy levegőtlen irodában alkalmazottként dolgozni. A szabadúszók sok esetben online, bárhonnan végezhető tevékenységet folytatnak, így nincs szükségük az irodabérlésre, illetve nagyobb eszközberuházásra félretenni pénzt. Vállalkozóként, főleg a szolgáltatói szférában, előnyös lehet KATA adózási formát választani, ami minimális havi ráfordítással biztosítja, hogy a kötelező járulékok megfizetésre kerüljenek tevékenységünk után. A megbízó szempontjából is kedvezőbb, ha szabadúszókat foglalkoztat, mert projekt alapú megbízásokért fog fizetni, így nincs szükség állandó alkalmazottat felvennie. Nyertes-nyertes helyzet, mi függetlenséget és izgalmas munkákat kapunk, míg a megbízónak időt és pénzt spórolunk meg.

Az idő csak a mienk, magunknak osztjuk be, hogy ügyesen bánunk-e vele, csak rajtunk múlik. Nincs felszabadítóbb érzés annál, amikor nem egy munkaszerződés vagy egy zsémbes főnök szabja meg, mikor kezdjünk és mikor végezzünk a kiadott feladatokkal.

Most biztos úgy érzed, már túl sokszor jövök ezzel a témával. Hidd el, szabadúszóként az értékek értéke az idő, persze emellett kereshetünk nagyon jól, dolgozhatunk együtt jó fej megbízókkal, de amin a legtöbbet nyerünk, az akkor is az idő lesz.

2. Szabadúszónak lenni lustaság?!

Akkor még egyszer - az idő csak nekünk dolgozik, ezért bánjunk jól vele. Egy remek időmenedzsment stratégiával rengeteg felszabadult órát teremthetünk magunknak. Engedjük el a fülünk mellett, ha lustának neveznek az irigyek. Legyünk okosabbak, és csak a saját utunkra koncentráljunk. Ők még nem tudják, de szabadúszónak lenni erény, ahol a legnagyobb kiváltság a munka- és magánélet közötti független egyensúly. Ahhoz, hogy hasznos tagjai legyünk saját környezetünknek, nem kell állandóan robotolni.

A felszabadult időt használjuk ki tartalmasan, szerezzünk új élményeket, utazzunk, képezzük magunkat. Mit ér a nagy bevétel, ha csak felhalmozzák, és nincs mögötte élményekben gazdag élet.

3. Vágjunk bele!

Az állandó tervezgetés és hallogatás az egyik leghátráltatóbb jelenség az életünkben. Drasztikusan hangzik, de sajnos egész életszakaszokat lehet vele leblokkolni. Cselekedjünk! Sokan félnek kockáztatni, mert úgy gondolják nagyobb biztonságban vannak egy megszokott, jól felépített hétköznapi létben. Ne feledjük, a hibák nem egyebek, csak építőjellegű kritikák az élettől, ha megtanuljuk jól olvasni őket, a legnagyobb hasznunkra lesznek.

A legrosszabb döntéshozó az állandó félelem. Tegyük fel mindig magunknak a kérdést: Mi lehet a legrosszabb, ami történhet velünk? Amikor ezt tudatosítjuk, könnyebb lesz a felmerülő kockázatokkal is szembenéznünk.

4. Mutassuk meg erősségeinket

Ha valaki megkérdezi tőlünk: akkor miért is vagy Te jó? A helyes választ az erősségeinkben kell keresni. Attól még maradhatunk szerények, hogy bemutatkozáskor kiemeljük az értékeinket. A tudás nem szégyen, ha olyan célokra fordítjuk, amivel kedvezőbb élethelyzetet teremtünk magunknak.

Azonban ne essünk a túlzott optimizmus csapdájába, mert nem célravezető mindenre igent mondani. Ismernünk kell a határainkat, ezáltal tudunk egy megbízható képet festeni magunkról.

5. A pénz nem boldogít...

Régi közhelynek számít, a pénz önmagában nem megoldás. Való igaz, az ideális szabadúszó létben ne mi dolgozzunk a pénzért, az legyen értünk. Próbáljuk úgy kialakítani munkánkat, hogy minél kevesebb ráfordítással, minél többet keressünk. Rengeteg munkafolyamatot automatizálhatunk pl. e-mail küldés, közösségi posztok, minél gyakorlatiasabbak vagyunk, annál ügyesebben egyszerűsíthetjük le a munkafolyamatokat, például felejtsük el, hogy egyszerre több dolgot csináljunk. Próbáljuk ki, csak egy feladatra koncentráljunk, amikor azt befejeztük, akkor térjünk át a következő nagyobb kihívásra, és így tovább.

Az tény, pénzre mindannyiunknak szüksége van, de nem mindegy kinek a csónakjába szállunk be, és ott kivel evezünk együtt. Pénzt keresni, magasabb bevételre szert tenni egyenlő a biztonsággal. Szabadúszóként azonban érdemes szem előtt tartani, a munkából származó bevételeket, ahogy lehet, forgassuk vissza a vállalkozásunkba, próbáljunk meg több lábon állni. Önállóan kell megteremtenünk saját magunk részére azt a stabilitást, amit hétköznapi értelemben egy cég tesz a hátunk mögé.

„Egy átlagos ember életének 80%-a munkával telik. A magánéletben a szórakozást keressük, de miért ne kereshetnénk munka közben is?”

Keresd meg azokat az eszközöket, közösségeket, embereket, akikkel kölcsönösen együtt tudsz működni. Engedd, hogy megfogják a kezedet és utat mutassanak, hogy sikerre vidd terveidet.

Blog